13. tábor Robinsonů, Babák 2010

Ihned po příjezdu na tábořiště jsme uložili kufry v jídelně, protože se blížil déšť. Ještě jsem dovezl bedny a další materiál uložený ve skladu ve školkách a to už se blížili i ostatní.

Na tábořišti jsme vystřídali naše sestry a bratry z Tišnova, kteří se pomalu sbalili a odjeli domů. Za vytrvalého deště jsme se ubytovali, děcka ve stanech s podsadami, holky vedoucí v „Žabině“ (hangáru), kluci vedoucí v tee pee a já se Zoubinou v hospodářském stanu. Jelikož nás bylo méně než děcek z Tišnova, zůstalo hodně stanů prázdných.

Pomalu se rozběhl táborový ruch a i když bylo první dva dny zima a nevlídno, nálada byla celkem v pohodě. Celotáborová(CTH) hra na téma ochrany přírody se také dala do pohybu. Táborníci se úvodní hrou rozdělili do 3 skupin po 8. Na procházce po okolí našli hnízdo s obřími vejci ptáka Moa a celý tábor se o ně starali. Samozřejmě sbírali body v jednotlivých etapách, kdy soupeřili s pašeráky obchodujícími se vzácnými vejci a ptáky atd.

Probíhala i soutěž jednotlivců, vycházející hlavně z úklidu stanů + různé možností sbírání bodů za mlčení, otužování atd.

Vyřezávali jsme lodičky a pořádali závody na místním potoku Zátoka.

Hráli jsem fotbal, lakros atd., stříleli jsme z luků i ze vzduchovek. Luštili jsme šifry a bojovali při bojových hrách.

Samozřejmě jsme si i sami vařili a pravidelně se střídali ve službách. Každou noc jsme hlídali tábor a střídali se v hlídkách (krom dvou nocí, kdy pršelo).

Hlídky se nám moc nevedli, nejdříve nám provedli R+R z Tišnova pěknou lotrovinu, kdy nám mimo zásob i obarvili vodu v umývárně. Druhý přepad byl také úspěšný a Čert s Elzou nám ukradli špalek od vlajkového stožáru, že Ijí.

Byli jsme na výletě v Novém Městě na Moravě a ve Žďáru nad Sázavou, na Zelené Hoře a na Pilské nádrži se koupat, ale byla celkem studená voda a tak se nám nejvíc líbili cukrárny a kavárny.

Slavnostní ohně byly celkem dva, jeden v úvodu, kde jsme vyhlásili celoroční bodování a ocenili nejlepší.

Druhý na konci tábora, kdy jsme museli třikrát vybírat z ohniště vodu a stejně se nám horko těžko podařilo oheň zapálit. Celý obřad musel být nakonec v půlce přerušen pro silný déšť a pokračoval v jídelně, kde se vyhlásili nejlepší družiny a jednotlivci. Dlouho se pak hrálo na kytary a zpívalo.

Mám radost, že se letos na táboře podařilo ulovit Tři orlí pera Pony, Márovi, Nonstopovi a Klíštěti.

Tábor měl končit v neděli 8.8. bouračkou, ale vzhledem k dešti, který prakticky od čtvrteční noci neustále zaléval tábor i přilehlé louky, jsme se rozhodli stihnout vše již v sobotu. Světlušky a vlčata jsem poslali domů a všichni ostatní makali jako zjednaní. Auta jsme museli vytlačit a veškeré věci a materiál, včetně kufrů odvozit traktorem, který se po rozbahněné louce a cestě sotva ploužil.

Celty se ještě 14 dní budou sušit rozvěšené ve školkách.

Domů jsme se dostali v 11 hodin večer, absolutně vyčerpaní, ale šťastní, že jsme to zvládli a utekli z toho bahna posledního dne.

Co dodat?

Zkusili jsme pár věcí:

předně pominout čas a pokud možno se jim striktně neřídit = celkem ano.

zavést dětskou samosprávnou demokracii = nic moc.

program pro světlušky a vlčata = ne vše se povedlo

CTH – řekl bych, že poněkud ústup ze slávy

o hodně méně vedoucích = téměř ideál

snaha o vyřešení problémů se známými firmami = propadák

tábořit na novém místě = dobrý nápad

hledat houby = snad první tábor za 18 let, co tábory dělám, jsme neochutnali houby

zdravotní péče = měl jsem pocit, že naprostá pohoda

zásobování = luxus

středisková táborová spolupráce = dobrý pocit

Díky všem, za tábor. Za rok, tedy vlastně za 11 měsíců, nashledanou!

Bude to zase na Babáku? Kdo ví?

Fotky z tábora

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..